Jangan jadi seperti binatang!

Gambar di bawah ini dipaparkan bukan untuk mengaibkan sesiapa tetapi sebagai renungan buat kaum wanita mahupun laki-laki yang beriman. Bagi yang masih belum mahu mengerti untuk menjaga aurat masing-masing maka Al-Quran sudah menyatakan bahawa barangsiapa yang tidak mahu mengambil pengajaran dan teladan daripada ajaran Islam maka mereka sebenarnya tidak ubah seperti binatang ternakan, malah lebih teruk daripada itu.

Manusia yang diberikan Allah akal fikiran tetapi tidak mahu mengambil pengajaran daripada Al-Quran, mereka lebih teruk daripada binatang ternakan.

Firman Allah SWT dalam Surah Al-A’raf : ayat 179:

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk Neraka Jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai.” (179)

Advertisements
This entry was posted in Akhlak, Ibadah and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s